Dijital Moda Nedir? Metaverse’te Moda Sektörü
Sanal dünya heyecanlı serüvenini renkli moda endüstrisiyle taçlandırıyor. Moda sektörü, metaverse dünyasına hızlı giriş yaptı. Artık modacıların gözü metaverse’te! İşte dijital modanın detayları.
Dijital moda, modanın NFT versiyonu diyebiliriz. NFT, “Non Fungible Token” Türkçe “değiştirilemez token” anlamına geliyor. Metaverse ise dijital yaşamın birleştiği tek nokta olarak tanımlanıyor. Facebook CEO’su Mark Zuckerberg, metaverse’ü paralel evren şeklinde lanse ediyor, içinde bulunduğumuz internet vurgusu yapıyor.
Metaverse her geçen gün gelişiyor, yenilikler doğuruyor. Arsalar alınıyor, yapılar inşa ediliyor, yatırımlar yapılıyor.
En son dijital sanat eseri yani NFT’ler popüler oldu, sadece bir tane üretilen ve değiştirilemeyen dijital sanat eserleri yatırıma dönüştü. Şimdilerde sanal moda metaverse kapılarını aralıyor. NFT’lerin popülerleşmesiyle dijital moda kavramı hız kazandı.
Dijital modaya yakından bakış
Dijital moda dünyasında tasarımcılar, modacılar, markalar ürettikleri koleksiyonları dijital olarak metaverse dünyasında sergileyebilecek, satışa sunabilecekler. Bu kıyafetler ister sanat eseri ister metaverse avatarının giysisi olarak kullanılabilecek.
Hatta isteyen direkt kendi fotoğrafının üzerinde kullanabilir. Tamamen özgür bir alandan bahsediliyor! Dijital modanın yaygınlaştığı geçen yılda, bir ayakkabı markası, dakikalar içerisinde ayakkabı koleksiyonunu satarak 3 milyon dolardan fazla bir gelir elde etti.
Teknoloji moda endüstrisini değiştiriyor
Sanal yaşamda istediğinizi giyebilir, istediğiniz tasarımı satın alabilir, daha özgür bir yaşam inşa edebilirsiniz. Dijital moda kullanıcılara alevli elbiseler, konsept kıyafetler, çılgın ayakkabılar, marjinal aksesuarlar sunuyor.
Metaverse dünyasındaki yansımanız olan avatarlarınız için sınırsız seçeneğiniz var. Dünya moda devlerinin sırayla metaverse dijital moda ve NFT hazırlığı yaptığı günümüzde, Türkiye’den ilk kez Bahar Ceren Arslan ve Safiye Dinçtürk Turgut bu adımı attı.
Metaverse modasında milyonlarca dolar yatırım beklentisi
Dijital moda için üç boyutlu tasarımlar hazırlayan, metaverse avatar modası başlatan markalar, 2030 yılına kadar bu alanda milyonlarca dolar yatırımın yapılacağını öngörüyor.
Modacılar aynı zamanda tekstil endüstrisinin çevreye verdiği zararın dijital metaverse modası ile azaltılabileceğini ifade ediyor. Sanal modada kişiler tıpkı mağazadan alışveriş yapar gibi hareket edebilecek, avatarı için kıyafet seçebilecek.
Kişi beğendiği kıyafeti satın almak istediğinde kıyafet NFT olarak kullanıcının cüzdanına tanımlanacak. Kim bilir belki tesettür giyim markalarını da yakında metaverse’te görürüz. Markalar bu konuda yenilikleri takip etmekten geri durmuyor, modern çağa ayak uyduruyor.