Firkete Oyası Nasıl Yapılır?

0

Firkete Nedir? Örgü oyaları arasında son zamanların en merak edileni Firkete oyası nasıl yapılır ? Firkete oyasının yapılışını detaylı görsel ve videolar ile sizlere anlatıyoruz

Dantel ve oya özellikle evlenme çağına gelen kızları olan anneler için çeyizlerde mutlaka bulunması gereken el sanatlarıdır. Dantel ve oya hem kökenleri hem de kullanım şekilleri ile birbirlerinden ayrılmaktadır. Oya ile dantel arasındaki en büyük fark bu oya el sanatının havlu, örtü ya da yemeni gibi parçaları süslemek için kullanılmasıdır. Dantel işleri ise masa örtüsünden peçeteye kadar farklı parçaları üretmek için kullanılabilir.


 

Anadolu’dan Selam Getiren Detaylar

Oya el sanatı Anadolu’da ortaya çıkmış ve gelişmiştir. Bu el sanatı ile uğraşanlar duygularını, yaşadıkları olaylardan sonra hissettiklerini ve gördüklerini işlerini yansıtırlar. Firkete oyası da bu el sanatının bir türüdür. İğne oyası, tığ oyası, mekik oyası ve firkete oyası olarak farklı alt dalları bulunan bu sanatta firkete oyaları genellikle havlu ve yazma benzeri eşyaları süslemek için kullanılır. Oya sanatında kullanılan tekniklerin isimlendirilmesinde kullanılan araç ya da tekniğin çıktığı bölge adı tercih edilmektedir. Bu nedenle firkete oyası, Selanik oyası gibi farklı isimlerde yapılan sanatlar vardır.


Firkete Nedir?

Firkete oya işi yapmak için kullanılan bir araçtır. U şeklinde kıvrılmış, 1-3 mm arasında çapı olan ve uçlarında toplu iğne başı şeklinde kürelerin bulunduğu metalin adına firkete adı verilmektedir. Oya işi bu alet üzerinde yapılır ve yapılırken de bu parça aracılığıyla yazma ya da havlu ile bir araya getirilir. Eğer firkete oyası yapmak için gerekli olan firketeye sahip değilseniz, büyük bir çengelli iğnenin baş kısmını kargaburnu benzeri bir alet ile keserek firkete yapabilirsiniz. Firkete ile oya yapmak için en uygun iplikler yün, ipek, keten ve pamuklu ipliklerdir. İpliğin inceliği ve kayganlığı oya işi sonunda nasıl bir görüntü ortaya çıkacağını doğrudan belirler.

Firkete Oyası Nasıl Yapılır?

Firkete oyası sık iğne ilmekleri ile yapılan bir sanattır. Firkete üzerine sabitlenen ipleri birbirlerine ilmekler aracılığı ile bağlayarak firkete oyası yapılır. İnce uçlu bir tığ kullanılarak yapılan firkete oyasında ilmekleri önden, arkadan ya da iki ip arasından geçirerek farklı şekiller elde edilmektedir. Firkete oyası yapılışındaki bir diğer önemli unsur ise iplerle şekillendirme yapmaktır. İp boğumlarını çeşitli çiçeklere, meyvelere ya da motiflere benzetecek şekilde bir araya getirerek firkete oyası yapılmaktadır. Firkete oyası yapılırken boncuk, pul ya da payet gibi aksesuarlar da kullanılabilir.

WhatsApp'a Numarımızı Ekleyip "Merhaba" yazın, İndirimleri Kaçırmayın ! 0545 590 26 88
Hemen Tıkla
WhatsApp Sipariş