Tarhana Yapmanın Püf Noktaları

0

Lezzetli tarhana çorbası yapmanın püf noktaları nelerdir ? Tarhana için gereken malzemeler nelerdir ?


Tarhana bir kış çorbasıdır. Genellikle yaz ayının sonuna doğru yapılır. Tarhana soğan, domates, kokulu bir takım otlar, yoğurt ve biber ile yapılır. Genel olarak mayalama şeklinde veya nohut pişirme şeklinde yapılır. Tarhana çorbası çok faydalıdır. Bağışık sistemini güçlendirir, sindirimi kolaylaştırır, kemiklerin gelişmesine yardımcı olur. Tarhananın birçok çeşidi vardır. Her yöre kendine özgü tarhana yapmaktadır. Bilinen 40-50 çeşit tarhana çorbası vardır. Tarhana yemek tarifi aralarında en çok tercih edilen bir çorbadır.

Tarhana Nasıl Yapılır?

Öncellikle mayalanan tarhana malzemeleri kırmızıbiber, soğan, kokulu otlar ( tarhana otu ) ocağa konup pişirilir. Pişirildikten hemen sonra unu, yoğurt ve tuzu eklenir yoğurulur. Yoğurulan tarhana bir gün bekletilir ve ertesi gün parça parça şekil verilir kurutulur. Belli bir süre sonra kurutulan tarhana toz hale getirilir. Diğer tarhana çeşidi ise nohut haşlanır ve biraz ezilir daha sonra biberi ve domatesi pişirilir. Domates biber piştikten sonra kabukları soyulur. Büyük tencereye süt eklenir ve bütün malzeme eklenip pişirilir. Pişerken içerisine un konulur. Tarhana katı bir hale geldiğinde güneşte kurutulmaya bırakılır.

Tarhana Yapmanın Püf Noktaları

Tarhana yapımının püf noktaları mayalanan tarhana en az 1 hafta mayalanmaya bırakılmalıdır. Mayalanmaya bırakılan hamur taşma yapabilir. Bu yüzden tarhanaya her gün biraz un ilave edilerek yoğrulmalıdır. Bu tarhananın en önemli püf noktalarından biridir. Bu tarhana ekşi tarhana olarak geçmektedir.


 
Tarhana nasıl yapılır püf noktaları
Tarhana nasıl yapılır püf noktaları

Uzun bir süre mayalanan tarhana su çıkarır ve bunun mutlaka süzülmesi gerekmektedir. Kurutulmaya bırakılan tarhana tam kurutulmazsa bozulma küflenme yapabilir. Kurutulmaya bırakılan tarhana direk güneş ışığına maruz kalmamalıdır. Güneş ışığına maruz kalan tarhana vitaminlerini yitirmektedir. Tarhanayı kuruturken direk güneş alan bir yere değil, daha çok gölge alan bir yere bırakılmalıdır. Özellikle tarhana yapımında ekşi yoğurt kullanılmalıdır.

Tarhana İçin Gereken Malzemeler

  • 5 kilo kırmızı biber
  • 5 kilo domates
  • 5 kilo yoğurt
  • 2 kilo soğan
  • Yarım kilo nohut
  • 1 paket instant maya
  • Baharatçıdan 10 kiloluk tarhana için baharat isteyin veya sadece nanede kullanabilirsiniz
  • tuz ( Kaya tuzu olursa daha iyi olur)
  • Ve alabildiği kadar un ( ben tam 10 kilo kullandım )

Sıkça Sorulan Sorular ve Cevapları:

Tarhana yapmak için hangi malzemeler kullanılır?

Tarhana yapımında genellikle kırmızı biber, domates, soğan, tuz, un veya yarma gibi malzemeler kullanılır.

Tarhana hamuru nasıl hazırlanır?

Tarhana hamuru, kavrulmuş malzemelerin un veya yarma ile karıştırılmasıyla elde edilir. Bu hamur daha sonra kurutularak tarhana haline getirilir.

Tarhana kurutma işlemi nasıl yapılır?

Tarhana karışımı, güneşte veya düşük ısıda bir fırında yayılır ve düzenli aralıklarla karıştırılarak kurutulur. Kıvamına ulaştığında depolanmaya hazır hale gelir.

Tarhana nasıl saklanmalıdır?

Tarhana, kuru, serin ve güneş ışığından uzak bir yerde hava almayan kaplarda saklanmalıdır. Böylece uzun süre tazeliğini koruyabilir.

WhatsApp'a Numarımızı Ekleyip "Merhaba" yazın, İndirimleri Kaçırmayın ! 0545 590 26 88
Hemen Tıkla
WhatsApp Sipariş